Млад спасител

На 26 август,  на плажа в СОК „Камчия” председателят на Областния съвет на БЧК във Варна, Илия Раев откри V-я Национален турнир по водно спасяване  „Млад спасител 2016” и поздрави младите участници от името на председателя на БЧК, Христо Григоров, като им пожела успешно представяне на състезанието, спортсменски дух и да израснат истински спасители, съхранявайки човешкия живот. Турнирът се организира от ОС на БЧК – Варна и Дружество на специалистите по водно спасяване, с подкрепата на дирекция „Водно спасяване” към Националния съвет на БЧК, Община Варна и Българска асоциация спорт за учащи.

В състезанието участваха 13 отбора от София, Смолян, Бургас, Стара Загора, Благоевград и Варна, общо 104  деца, юноши и девойки.

Целите на турнира са:

  • провеждане на дисциплините, съгласно състезателния правилник на Международната федерация по водно спасяване;
  • демонстрация на умения и техники, необходими за овладяване на инциденти във вода;
  • формиране на интерес у децата към професията на водния спасител;
  • излъчване на победители в отделните индивидуални дисциплини, в крайното индивидуално комплексно класиране и крайното отборно класиране;
  • подобряване комуникацията между сходните структури от страната;
  • обмяна на идеи и професионален опит;
  • създаване традиция на провеждане на международни състезания по водно спасяване за тези възрастови групи;

Дисциплините, в които се състезаваха „Младите спасители” бяха в открити води и на плажа: 200 и 400 метра плуване ; плажни флагове, 20 метра; плажен спринт,  щафета 70 и 90  метра. И на басейн: 200 метра свободен стил с препятствия; хвърляне на спасително въже на 12.5 метра; щафетно плуване с извличане  на манекен 25 м. Въпреки предизвикателствата на бурното море, участниците преодоляваха вълните и показаха смелост и издръжливост. На дисциплините в закрития басейн на СОК «Камчия» децата и юношите демонстрираха умения за извличане на пострадал и готовност да помогнат в нужда. Турнирът завърши с плажна щафета през третия полуден. Всички участници получиха грамота за участие, а победители на призовите места в индивидуалното и отборно класиране – купи и медали, осигурени от Община Варна, индивидуални награди от дирекция “Водно спасяване” към Националния съвет на БЧК и участие в лагер от 8 до 13 септември в Учебния център на БЧК в Созопол. Главният съдия, Вили Цеков, председател на Дружеството на специалистите по водно спасяване поздрави участниците за проявения спортен хъс и закри Турнира с пожелание за нова среща през следващото лято.

На August 27th, 2016, добавен в: Новини