Кръводаряване

От създаването си до сега основна задача и ангажимент на БЧК е пропагандирането сред населението на доброволното и безвъзмездното кръводаряване.

Варненската Червенокръстка организация е добър и надежден партньор на Регионалния център по трансфузионна хематология при провеждането на пролетната и есенна кампании за доброволно кръводаряване. В кампаниите активно се включват доброволци на младежката организация, които разпространяват информационни материали за безвъзмездното кръводаряване като високохуманен и животоспасяващ акт. Обучени доброволци разясняват на връстниците си процеса по доброволно кръводаряване.

По идея на Районния център по трансфузионна хематология /РЦТХ/ и с решение на Областния съвет на БЧК – Варна, по случай 8-ми май – Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец, училищата с най-голям брой млади кръводарители получават Благодарствен диплом от името на организацията.

Запомнете, че кръводаряването не вреди!

Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество от 450 мл. кръв.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв.

Подробни отговори на въпросите Защо, Къде и Как да дарим кръв можете да намерите на http://darikruv.com